Visie

Probleemgedrag bestaat niet

Gedrag van het kind zie ik als communicatie. Er bestaat voor mij ook niet zoiets als ‘probleem’ gedrag. Een kind wil ons als volwassenen altijd iets duidelijk maken door zich op een bepaalde manier te gedragen. In mijn begeleiding ga ik dan ook op zoek naar de ‘positieve intentie’ van gedrag. Wat is de achterliggende behoefte? Wat wil het kind bereiken met dit gedrag? De positieve intentie van een kind gaat voor mij om de dieperliggende oorzaak van het gedrag van een kind. Hierbij stel ik de vraag: ‘wat levert dit gedrag het kind op?’. Door de positieve intentie van gedrag te bepalen, komen er nieuwe oplossingen aan de oppervlakte te liggen.

Een veilige omgeving bieden

Een eerste vereiste voor de ontwikkeling van een kind is volgens mij het kind een vertrouwde, veilige omgeving bieden. Het kind kan zich in mijn ogen alleen ontwikkelen als daarvoor een veilige situatie wordt gecreëerd, zodat het kind zich ten volste kan ontplooien. Een veilige leefomgeving is voor mij meer dan alleen fysieke veiligheid. Het gaat ook over emotionele veiligheid: mag het kind zijn wie het werkelijk is?

“Een kind kan het best worden geholpen als we het leren om zelf zijn of haar problemen op te lossen”

Innerlijke wijsheid

Ik geloof erin dat ieder kind, jong of oud, beschikt over een grote, innerlijke wijsheid. Ieder kind is in staat om zelf een oplossing te vinden voor zijn of haar probleem. Echter, heeft het kind soms een duwtje in de goede richting nodig om deze wijsheid aan te spreken. In mijn begeleiding sluit ik dan ook zoveel mogelijk aan bij wat het kind aandraagt. De eigen ontwikkeling en het tempo van het kind zijn hierbij leidend. Door het kind te observeren, maak ik telkens opnieuw de afweging of het kind klaar is voor een nieuwe stap. Om deze reden bied ik ook geen kant-en-klaar pakket aan, maar lever ik maatwerk; ieder kind is uniek!

Betrekken van het systeem

Toen is startte met mijn eigen praktijk beschreef ik op mijn website dat ik ‘zo nodig’ het systeem betrek bij de begeleiding. De praktijk wijst uit dat het essentieel is voor een succesvol traject om ouders mee te nemen in de begeleiding. Dit maakt dat ik inmiddels áltijd ouders betrek bij de begeleiding. De hulpvraag van een kind raakt ook altijd iets bij jou als ouder. Allereerst is het natuurlijk lastig om de worsteling van je kind te zien, maar niet zelden herken je ook jezelf in het gedrag van je kind. Dit maakt ook dat er vaak een bepaalde dynamiek is ontstaan in het gezin. Door hierop in te zoomen, wordt je als ouder bewust van wat er speelt. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Het is voor de voortgang van het traject belangrijk dat je hier als ouder ook voor open staat.

Nieuwsgierig geworden?

Praktijk gesloten

Dag lieve bezoeker,

Op dit moment is de praktijk van Kimberley gesloten. Dit betekent dat zij voor nu geen nieuwe klanten aanneemt. Mocht je behoefte hebben aan iemand die meedenkt over eventuele andere mogelijkheden, voel je dan vrij om alsnog even een berichtje te sturen. Voor informatie over één van mijn collega’s, raad ik je daarnaast aan om eens op www.samensterkzorg.nl te kijken.

Groetjes,

Kimberley